03.08.2013

Korisničke kolone

Program Dolap ima mogućnost da korisnik u svakoj tabeli, bilo dokumenta ili izveštaja, doda vlastite kolone koje se formulom izračunavaju iz vrednosti postojećih kolona poput formiranja kolona u Excel-u. Naravno, ne postoji ambicija da Dolap postane spreadsheet program, pa su i mogućnosti kod kreiranja korisničkih kolona znatno skromnije nego kod ovih programa. Sadržaj tabela se iz Dolapa vrlo jednostavno kopira preko clipboard-a u Excel ili neki drugi spreadsheet program ako je potrebno da se podaci dodatno obrade. Međutim, često je neki podatak potreban svakodnevno i u tom slučaju je pogodnije da se kreira korisnička kolona u Dolapu.
Korisnička kolona ostaje zapamćena i nakon zatvaranja programa, tj. dok korisnik ne zada komandu za njeno brisanje. Ove kolone su po svemu ravnopravne sa programski definisanim kolonama, tj. moguće je sortiranje i filtriranje tabele po vrednosti ovih kolona, moguće je njihovo skrivanje, pomeranje kolone (izmena rasporeda kolona), njihovo štampanje, kao i korišćenje njihovih vrednosti u formulama novih kolona. Korisnik može da doda neograničen broj kolona u jednoj tabeli. Ograničenje je da u formuli ne može da učestvuje vrednost korisničke kolone koja je novija (kasnije kreirana) od tekuće, pošto ih program sračunava redosledom kako su dodavane u tabelu, a ne kako su raspoređene na ekranu.

Evo primera jedne korisničke kolone koja može biti od koristi. U praksi je vrlo čest slučaj da dobavljač odobri određeni iznos rabata za proizvode, ali se prodajna cena dodatno uvećava maržom. U okviru kalkulacije program Dolap kontra-kalkulacijom sračunava procenat marže, ali se ona sračunava na unetu nabavnu cenu, a ne na neto nabavnu cenu. U slučaju kada ima rabata, ne vidi se iz programa procenat ukupne razlike u ceni, a ovaj podatak može biti važan. Jednostavnom formulom: razlika u ceni / nabavna vrednost x 100, ovaj se podatak može prikazati u korisnički definisanoj koloni.
Potrebno je da se u dokumentu kalkulacije zada komanda Napravi kolonu, tako što se klikne desnim tasterom miša bilo gde na naslov tabele i komanda izabere iz menija.

Napravi kolonu

Nakon ovoga pojavljuje se dijalog za svojstva kolone, gde treba zadati naslov kolone koji je obavezan. Može se napisati npr. Marža proc. Znak % nije dozvoljen u naslovu kolone jer ima specijalno značenje u formulama, a kako se korisnička kolona može pojaviti u novoj formuli ovaj znak bi je učinio neispravnom.
Formula se sastoji iz aritmetičkih operacija čiji su argumenti naslovi postojećih kolona. To znači da će se za svaki red kolone koju formiramo vrednost sračunati po formuli tako što će se iz tog reda uzeti konkretne vrednosti iz kolona koje učestvuju u formuli. Naslovi kolona u formuli moraju da se nalaze između dva znaka % kako bi se znalo da je u pitanju kolona, a ne promenljiva ili funkcija. Za podatak marže koji hoćemo da izračunamo potrebno je u polje formule uneti:

%Razlika u ceni% / %Nabavna vrednost% * 100

Formula se može odavde preneti kopiranjem, može se i otkucati, ali najjednostavniji način za unos formula je da se nazivi postojećih kolona koje se koriste u formulama ubace u formulu izborom kolone iz padajuće liste i klikom na dugme Izbor kolone.
Kolona koja se koristi u formuli ne mora biti prikazana u tabeli, tj. mogu se koristiti i sakrivene kolone.

Korisnička kolona - marža

Klikom na dugme Napredno, biće proširen dijalog gde se mogu podesiti dodatna svojstva kolone, npr. broj decimala. Konačno, klikom na dugme U redu, biće prikazana kolona Marža proc. u tabeli kalkulacije, koja će sadržati maržu jednaku onoj koju je Dolap sračunao u slučaju kad nema rabata i maržu na neto nabavnu cenu kada ima rabata od dobavljača.

Kalkulacija sa korisničkom kolonom

Pored aritmetičkih operacija i zagrada, formule mogu da sadrže i logičke izraze sa logičkim operacijama nad komparacijama vrednosti kolona, čime se postiže uslovno izračunavanje. Takođe na raspolaganju je i nekoliko funkcija, kao i uvođenje korisničkih promenljivih za čuvanje međurezultata, kada se formula sastoji iz više izraza razdvojenih zarezom. Za više informacija o naprednom korišćenju formula u korisnički definisanim kolonama pogledati Help programa ili online uputstvo knjigovodstvenog programa Dolap.

  
Postavljeno: 03.08.2013 - 06:09


Dodaj komentar

( za repliku na komentar kliknite na Reply link pored komentara )

 
Naslov komentara
 
Ime:
 
Email adresa:
ne skrivaj?
 
Web:
ne skrivaj?
 
Komentar:
 
captcha image

Molimo vas da unesete slova i cifre sa slike.